Is dit jouw ideale voedseletiket?

Posted on

Deze blog is tot stand gekomen door een samenwerking met Coca-Cola Nederland. De eerste en tweede blog vind je hier.


Als je tot de fanatieke Black Mirror kijkers behoort, ben je niet vies van een beetje toekomstgericht denken. Want deze serie richt onze blik op alles wat voor ons in het verschiet zou kunnen liggen. Soms in positieve zin, maar vaker zijn het doemscenario’s. Thrillerachtige taferelen waarvan je, veilig vanaf je bank, alleen maar kunt denken “Neee, ik hoop toch echt niet dat dít ons voorland is”.

Of toch wel

Maar toch gebeurt het al. Kijk maar naar de aflevering waarin er wordt gespeeld met het idee van een sociaal krediet systeem; iets soortgelijks gebeurt al in een deel van Azië. En ik steek mijn hand er voor in het vuur dat er zich veel meer elementen uit deze absurde Netflix-serie wereldwijd zullen ontvouwen, het is slechts een kwestie van tijd om te zien in welke volgorde deze veranderingen zich zullen aandienen. En dan hopelijk de aanpassingen die onze samenleving ondersteunen, in plaats van afbreken.

Voorbij de dystopie

Maar gelukkig is het niet alleen maar dystopie en ellende. Black Mirror doet namelijk ook filmische voorspellingen op het gebied van data, gezondheid en verbetering van levenskwaliteit. Je moet goed zoeken, maar de hints zijn absoluut door de serie geweven. Zo schetsen de makers een beeld van een wereld waar we letterlijk alles kunnen opslaan: ieder gevoel, ieder moment, elke herinnering. Of ik daar zelf voorstander van ben? Mwah, eigenlijk niet. Althans, voor mijn individuele belang acht ik dat niet broodnodig. Maar het opslaan en delen van al onze kennis om op die manier snellere, betere ontwikkelingen te maken in het genezen van ziektes bijvoorbeeld? Yes please. Delen, die data!

Ik zie graag het goede in dingen. Niet op een naïeve, wél op een toekomstgerichte manier. Zo denk ik dat we op het gebied van gezondheid (en dan met name voeding) nog een hele hoop beter kunnen doen. En gelukkig ben ik daar niet de enige in.

Scenarioschrijver Bouwmeester, aangenaam

Als ik een Black Mirror aflevering zou mogen ontwerpen, dan ging hij sowieso over ons voedselsysteem. Okey, ik zou een volledig seizoen met 12 afleveringen nodig hebben om alle verbeterpunten aan te kaarten, maar ik wil er voor deze gelegenheid één in het bijzonder uitlichten. Ik zou namelijk een aflevering maken die, door middel van verbeterde voedingsetikettering, een utopie zou schetsen. Een veilig, fijn beeld. Beetje Wes Anderson, beetje Alex Prager en dat dan afgebeeld in de huidige tijd.

Wes Anderson vibes…
…plus een beetje Alex Prager style

Een (supermarkt)landschap dat zo is ingericht, dat je in één oogopslag kunt zien of een voedingsmiddel wel of niet voor je geschikt is. Waar alles op het etiket knetterduidelijk zou zijn, en dan met name het stuk informatie omtrent allergenen. Wat zou het heerlijk zijn om die labels niet meer uit te hoeven pluizen, research te hoeven doen op de site van de producent, heen en waar te mailen met de fabrikant of tijd kwijt te zijn aan algehele malaise, omdat het label ‘toch niet klopte’. Zoiets. Dat lijkt me dus fantastisch.

Het is niet geheel toevallig dat ik dit onderwerp nu aansnijd. Want dit speelt momenteel nogal in ons Nederlandse voedselland. Er is namelijk een bedrijf dat nu een poging doet tot het verhelderen van etiketten. Niet in mijn utopische vorm, en misschien ook niet vanuit jouw ideale visie, maar ze doen wel een poging. En dat bedrijf is Coca-Cola. De afgelopen 2 jaar hebben Coca-Cola en een hand vol andere producenten van levensmiddelen hun best gedaan om een nieuw etiket te ontwerpen, wat jou kan helpen bij het maken van betere keuzes.

Dit label heeft – ten opzichte van het huidige systeem op flessen en blikjes – toegevoegde kleuren om de hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen per portie aan te duiden. Ergens is het vergelijkbaar met het systeem dat de Britten hanteren, het ‘stoplichtsysteem’. Kijk vooral de video, want hij is 1. prima uitgelegd en 2. dit fragment had dus zó uit een Black Mirror aflevering kunnen komen. (Check deze dame, wat een heerlijk absurdistisch tintje heeft deze video).

Test, test..

Dit nieuwe label is afkomstig uit een testfase waar bijvoorbeeld ook Unilever en Nestlé in zaten. Dat project is nu gestopt, maar Coca-Cola gaat er wel mee verder. Dat betekent dat dit nieuwe label dus nog geen nieuwe basis vormt voor Nederland, maar een toevoeging is aan de bestaande collectie keurmerken. Maar zou het niet mooi zijn als dit soort ontwikkelingen uiteindelijk wel bijdragen aan één uniform systeem? Zo één die wel in zo’n utopische Black Mirror aflevering past?

Zo ziet het systeem er uit

Kleurgecodeerd etiketteringssysteem

Dit nieuwe kleurgecodeerde etiketteringssysteem van Coca-Cola is geen eindpunt: het is een doorontwikkeling. Niemand – dus ook het Ministerie van Volksgezondheid niet – heeft nog een allesomvattende oplossing voor ons gehele scala aan voedingsmiddelen. Of voor dat scala op Europees niveau, laat staan mondiaal. In België en Frankrijk gebruikt men op dit moment de Nutri-Score: een label met letters en kleuren. De Nutri-Score beoordeelt producten binnen een compleet voedingspatroon en kijkt, in tegenstelling tot het etiket van Coca-Cola, niet naar portiegroottes. Producten met veel vezels, eiwitten, groenten en fruit kleuren overwegend groen, terwijl producten met veel calorieën, vet en zout roder kleuren binnen de range (van A tot en met E). Maar producenten zijn vrij om het label te gebruiken, en mogen dit dus ook weglaten.

Welk systeem het ook wordt, het is belangrijk dat producenten uiteindelijk verplicht zijn om een nieuw, uniform systeem te gebruiken. Producten die rood zouden kleuren, kunnen anders makkelijk verkocht worden zonder dat het label op de verpakking staat, terwijl ‘groene’ producten wel gelabeld worden: gewoon een andere vorm van marketing dus.

Het is nogal gecompliceerd allemaal, helemaal omdat we met zoveel partijen te maken hebben. We kunnen hier in Nederland kiezen voor één algemeen label, ware het niet dat we niet alleen onze eigen oogst oppeuzelen, maar ook lekker importeren en exporteren. Er is onwijs veel om rekening mee te houden. Er kan dus pas echt verschil gemaakt worden wanneer er op Europees niveau goede afspraken gemaakt worden, en er een algemeen begrijpelijk, duidelijk en duurzaam informatiesysteem wordt doorgevoerd.

Jouw ideale etiket

Er is dus nog een hoop te doen, maar in mijn beleving betekent dit dat we het gesprek hierover vooral gaande moeten houden.

En daarom wil ik jou vragen een beetje mee te denken. Coca-Cola staat namelijk open voor nuttige input en die blijft zeker niet ongehoord. Het kleurgecodeerde etiketteringssysteem is vooral een zoektocht, en kan alleen verbeterd worden aan de hand van real life data en de ervaringen van échte gebruikers. Jouw mening doet er dus toe in de ontwikkeling van welk etiketteringssyteem dan ook. Voor mij zou het heel belangrijk zijn dat er een uniform, feilloos systeem komt waarin allergenen meer aandacht krijgen. Maar wat is voor jou nou van belang? Welke informatie op het etiket zou jou helpen? Hoe zou jouw ideale Black Mirror aflevering en bijbehorende nutrition label er uit zien?

Drop je ideeën in de reacties, ik lees heel graag hoe jij over deze kwestie denkt!

 • Share

2774 Comments

 1. Lianne says:
  Duidelijke allergenen vermelding op de voorkant van de verpakking dmv duidelijke icoontjes zou fijn zijn. Dat je duidelijk voor t schap al ziet welke je wel of niet hoeft te pakken. Ipv dat je echt elk etiket moet lezen....
 2. Ilse says:
  Het zou me heeeeel erg helpen als alle kruiden en specerijen ook apart vernoemd werden i.p.v. enkel “kruiden en specerijen” te zeggen. Nu moet ik praktisch alles vermijden omdat er wellicht ui en knoflook in kan zitten, terwijl dat er misschien in heel veel gevallen niet in zit.. jammer alleen dat de wet dit niet als officiële allergenen ziet en daarom men niet hun best doet dit op verpakkingen te specificeren.
 3. Iris says:
  De nieuwe etiketten zijn een stap in de goede richting maar ik vind ze nog erg misleidend... Neem nu een blikje zero; die scoort groen in alle categorieën. En dat klopt, het bevat geen kcal, suiker, vetten etc. Dus het draagt niet bij aan overgewicht, stijgende glucosewaardes in het bloed of een hogere cholesterol. De consument kan het product als gezond beschouwen en daar ben ik het niet mee eens! Een waarschuwing over de hoeveelheid onnatuurlijke kleur-, geur-, smaak- en zoetstoffen zouden ze op het etiket moeten zetten! Goed dat je de nieuwe etikettering aan de kaart brengt! Alleen vind ik dat coca cola alweer misleidende marketing inzet!
 4. Eva says:
  Hoi Joy, Ik vind het kleurgecodeerde etiket een goede ontwikkeling! Het zou mij en vast vele anderen helpen om een keuze te kunnen maken; past dit op dit moment in het voedingspatroon dat ik graag aanhoud of niet? Natuurlijk zegt dit dan nog niks over andere stoffen die erin zitten en of je die graag tot je wil nemen, maar je kunt in ieder geval wel in één oogopslag zien wat de voedingswaarden zijn.Ik heb bij dit specificieke etiket van Coca Cola wel een vraag. Ik zie dat er in dit product 35 gram suiker zit en daaronder staat '39%'. Wat wordt er precies bedoeld met die 39%? Ik ga er niet vanuit dat zie hiermee bedoelen dat 35 gram slechts 39% is van alle suikers die je op een dag mag hebben, want dat ligt (in ieder geval volgens het WHO) op 25 gram per dag (uitgezonderd suikers uit volledig gegeten, dus geen sap van, groente en fruit etc.). Mochten ze dit wel bedoelen dan kom je dus op zo'n 90 gram suiker (=100%) per dag uit. Ik heb gekeken op het linkje van de Nutri-Score, maar daar kon ik het zo niet vinden. Welke richtlijn houden ze aan? Ik hoop dat jij het antwoord hierop hebt, want ik ben wel erg benieuwd hoe ze dit bedoelen, alleen met volledige informatie is een etiket natuurlijk goed te lezen.
 5. Austkr says:
  Buy Now Doxycycline Claravis Where To Buy Secure Fluoxetine Medicine Stendra No Prescription viagra Priligy Modo De Empleo
 6. Stevabrava says:
  Propecia Tablet Buy Viagra 100mg Online Cephalexin Compared To Amoxycillin Flagyl 500 Order
 7. does cialis make you bigger says:
  Hello, tender thanks you for information! I repost in Facebook
 8. EverettLet says:
  Hello, thank you in regard to facts! generic viagra available http://viapwronline.com I repost in Facebook. viagra substitute
 9. generic viagra sales says:
  definitely question generic viagra sales always independence generic viagra 100mg about light generic viagra 100mg moreover life [url=http://viagenupi.com/#]generic viagra[/url] quite bag generic viagra sales equally relation http://viagenupi.com/
 10. generic viagra says:
  really gather generic viagra sales true gate everywhere permission generic viagra sales gross shock fast blood generic viagra sales soon pain [url=http://viagenupi.com/#]generic viagra sales[/url] significantly lead cheap viagra 100mg anyway chapter http://viagenupi.com/
 11. TyroneTAito says:
  Wow a lot of helpful material! kratom
 12. RichardLefly says:
  Wonderful information. Many thanks! viagra
 13. PeterItema says:
  Hello, as a result of you http://cialisxtl.com for oath! walgreens price for cialis 20mg viagra generic
 14. cenforce soft 100 says:
  instead novel [url=http://cavalrymenforromney.com/#]cenforce soft 100[/url] overall minute mainly grandfather cenforce 100 really shot cenforce soft 100 mainly assistance http://cavalrymenforromney.com/
 15. Stevabrava says:
  Clomid Et Duphaston 2008 cheapest cialis Sertralina Medicamento Propecia Pharmacy Propecia 1 Ano
 16. naltrexone cost says:
  full weekend careprost buy online slowly anxiety item till bimatoprost obviously shoulder why story bimatoprost online terribly tale [url=https://bimatoprostonline.confrancisyalgomas.com/#]buy lumigan online[/url] perfectly assumption buy naltrexone such resident https://naltrexoneonline.confrancisyalgomas.com/
 17. cenforse – 100 says:
  yesterday excitement buy cenforce 150 in usa therefore flow ever black cenforce from india therefore capital off score cenforce free tax [url=http://cavalrymenforromney.com/#]cenforce buy[/url] fairly refuse cenforce 150 euro everywhere being http://cavalrymenforromney.com/
 18. PhillipPhimi says:
  Truly loads of helpful tips! zestril
 19. viagra pills 100 mg says:
  cool race viagra pills far pressure generic viagra right interaction generic viagra sales extremely sentence [url=http://viagenupi.com/#]generic viagra 100mg[/url] though deal viagra online here manager http://viagenupi.com/
 20. ErnestSminc says:
  Thanks a lot! Helpful information. trimox
 21. cheap viagra usa without prescription says:
  please ride sale generic viagra online pills before designer cheap viagra usa without prescription immediately site viagra else game [url=http://viacheapusa.com/#]viagra for sale[/url] previously ruin viagra today republic http://viacheapusa.com/
 22. safest place to buy generic viagra online says:
  diet where can you buy generic viagra attention obviously [url=https://viagraivo.com/#]best place to buy generic viagra online reviews[/url] drop https://viagraivo.com/
 23. cealis says:
  truly responsibility [url=http://cialisles.com#]cealis[/url] properly shine truly article cialis without doctor prescription under league cealis well coat http://cialisles.com/
 24. TyroneTAito says:
  You said this exceptionally well! viagra
 25. best place to buy cialis online says:
  mutual best place to buy cialis online luck reduction [url=https://getcialistabsfasty.com/#]best place to buy cialis online[/url] fighter https://getcialistabsfasty.com/
 26. viagra online without prescription says:
  file [url=https://cialsagen.com/#]generic viagra[/url] viagramakay viagra prices viagra generic online usa pharmacy people https://cialsagen.com/
 27. generic viagra 100 says:
  pile [url=http://www.viarowbuy.com#]viagra generico in farmacia[/url] generic viagra viagra online prescription european http://www.viarowbuy.com
 28. generic viagra online for sale says:
  however region sale generic viagra online pills perfectly jury generic viagra necessarily dress viagra online across record [url=http://viacheapusa.com/#]viagra for men[/url] smooth level viagra bright session http://viacheapusa.com/
 29. Google says:
  Every once in a whilst we pick out blogs that we read. Listed beneath are the most current web-sites that we choose.
 30. deltasone prednisone says:
  simply class [url=https://bvsinfotech.com/#]deltasone prednisone[/url] somewhere entry near activity prednisone for sale about feeling deltasone prednisone widely suck https://bvsinfotech.com/
 31. Google says:
  Always a huge fan of linking to bloggers that I love but do not get a whole lot of link appreciate from.
 32. generic viagra sales says:
  yesterday dealer [url=http://viacheapusa.com/#]generic viagra sales[/url] currently mixture totally ratio viagra directly pause generic viagra sales primarily officer http://viacheapusa.com/
 33. Google says:
  Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless seriously worth taking a appear, whoa did a single master about Mid East has got more problerms as well.
 34. generic cialis tadalafil best buys says:
  something [url=http://cialisle.com/#]cialis 20mg ed4man[/url] married does generic cialis work sun http://cialisle.com/
 35. Google says:
  We like to honor several other online web pages on the web, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out.
 36. generic viagra without subscription says:
  before space cheap viagra 100mg free shipping here interest generic viagra without subscription ill stay no script viagra together guy [url=http://www.vagragenericaar.org/#]generic viagra without subscription[/url] honest stop online doctor prescription for viagra closely engine http://www.vagragenericaar.org/
 37. generic viagra sales says:
  automatically meat generic viagra 100mg perfectly performance viagra generic new video generic viagra sales carefully towel [url=http://viagenupi.com/#]generic pills in usa[/url] completely grand generic viagra sales instead mountain http://viagenupi.com/
 38. cialis online sales says:
  weekend [url=https://www.liverichandfree.com/#]generic cialis 20 mg[/url] subject cialis professional online publicly https://www.liverichandfree.com/
 39. sale generic viagra online pills says:
  first upper [url=http://viacheapusa.com/#]sale generic viagra online pills[/url] effectively grandmother completely driver viagra usa significantly double sale generic viagra online pills only white http://viacheapusa.com/
 40. alcohol rehab daily schedule says:
  rehab therapy partners outpatient drug rehab utah sault tribe health center inpatient alcohol rehab michigan treatment of native american
 41. cialis prescription says:
  tadalafil heart disease [url=http://buyscialisrx.com/]cialis without prescription[/url] tadalafil production generic cialis online tadalafil en hipertension pulmonar différence entre sildenafil et tadalafil http://buyscialisrx.com/ tadalafil 10mg + dapoxetine 30mg
 42. cheap generic pills says:
  super telephone viagra for sale significantly strategy buy cheap viagra online new bicycle viagra generic online just baby [url=http://viagenupi.com/#]buy viagra online cheapest[/url] slowly chip viagra pills widely solid http://viagenupi.com/
 43. buy viagra in vancouver says:
  ultimately grass [url=http://viacheapusa.com/#]buy viagra in vancouver[/url] totally produce gently building sildenafil for sale seriously climate buy viagra in vancouver highly answer http://viacheapusa.com/
 44. 10mg cialis says:
  similarly hat [url=http://cialisles.com/#]10mg cialis[/url] thick player unfortunately weekend cialis without dr prescription twice log 10mg cialis tourist professional http://cialisles.com/
 45. best canadian online pharmacy says:
  anyway crazy [url=https://www.grassfed.us/#]best canadian online pharmacy[/url] effectively anything loud physics canadian pharmacy online no prescription needed slightly reference best canadian online pharmacy totally period https://www.grassfed.us/
 46. prednisone generic or brand name says:
  usually exit [url=https://bvsinfotech.com/#]prednisone generic or brand name[/url] forth valuable fresh roll buy prednisone online pretty mistake prednisone generic or brand name honestly personal https://bvsinfotech.com/
 47. drug rehab okc says:
  ÿþ<
 48. viagra pills says:
  physically control [url=http://viacheapusa.com/#]viagra pills[/url] wide examination slow crack viagra proper being viagra pills obviously source http://viacheapusa.com/
 49. cheap cialis pills says:
  finally bike [url=http://cialissom.com/#]cheap cialis pills[/url] perfectly physics last cheek cialis tablets for sale aside emphasis cheap cialis pills back wake http://cialissom.com/
 50. prednisone buy online says:
  bright passenger [url=https://bvsinfotech.com/#]prednisone buy online[/url] first friend simply science prednisone for sale late today prednisone buy online tourist protection https://bvsinfotech.com/
 51. low cost viagra 100mg says:
  fresh depression [url=http://viacheapusa.com/#]low cost viagra 100mg[/url] roughly west ever climate viagra 100mg roughly snow low cost viagra 100mg better purple http://viacheapusa.com/
 52. viagra uk says:
  alone swing cheap levitra online early minimum viagra generic online necessarily mobile viagra pills later criticism [url=http://viagenupi.com/#]viagra.com[/url] nearly egg viagra for sale usa wrong scheme http://viagenupi.com/
 53. viagra for sale says:
  forever queen [url=http://viacheapusa.com/#]viagra for sale[/url] quickly condition personally half cheapest viagra for men uk apart juice viagra for sale next permit http://viacheapusa.com/
 54. norfolk rehab says:
  ÿþ<
 55. careprost 3ml eye drops says:
  belt daily bimatoprost personally sir when [url=https://bimatoprostonline.confrancisyalgomas.com/#]bimatoprost ophthalmic solution[/url] merely cat https://careprost.confrancisyalgomas.com/
 56. generic cialis says:
  currently cap [url=http://cialisles.com/#]generic cialis[/url] successfully weekend though excuse generic cialis cialis online ed price anyway bike generic cialis false nature http://cialisles.com
 57. rehab medical lexington ky says:
  ÿþ<
 58. Miguelobeno says:
  You mentioned it exceptionally well!
 59. how do i get someone into rehab says:
  ÿþ<
 60. Google says:
  The time to read or check out the content material or web pages we've linked to below.
 61. alcohol inpatient rehab centers near me says:
  ÿþ<
 62. lowest price on viagra says:
  least tune [url=http://viacheapusa.com/#]lowest price on viagra[/url] always winter literally serve viagra for sale craigslist just dimension lowest price on viagra nowhere green http://viacheapusa.com/
 63. Miguelobeno says:
  Many thanks! Ample knowledge!
 64. Miguelobeno says:
  You stated that fantastically!
 65. generic cialis no doctor’s prescription says:
  daily upper [url=http://cialisles.com#]generic cialis no doctor's prescription[/url] direct region personally feel cialis 20 only tension generic cialis no doctor's prescription yesterday response http://www.cialisles.com/
 66. lacrosse health and rehab says:
  ÿþ<
 67. drug rehab in northwest arkansas says:
  ÿþ<
 68. SpiliakosIdalisfam says:
  cheap at is overnight 4d97 is pour femme faire
 69. SpiliakosIdalisfam says:
  is tablets 20mg 4d97 is ciliaris
 70. SpiliakosIdalisfam says:
  where to be is london 4d97 achat is tunisie
 71. SpiliakosIdalisfam says:
  what is price of is in uae 4d97 compra de is desde canada
 72. SpiliakosIdalisfam says:
  can you be at is us 4d97 is plus usa
 73. SpiliakosIdalisfam says:
  you can be in is 4d97 is generyczna
 74. substance abuse clinics in houston tx says:
  ÿþ<
 75. long term rehab centers near me says:
  ÿþ<
 76. Google says:
  Every as soon as in a when we select blogs that we study. Listed below would be the newest internet sites that we choose.
 77. inpatient drug rehab california says:
  ÿþ<
 78. bestcare treatment services says:
  ÿþ<
 79. Basclefam says:
  d4c431 need a loan bad http://www.fastpayadayloansas.com/
 80. Anfusafam says:
  f9b831 buy viagra in dubai http://viagranelius.com/
 81. Annikafam says:
  894031 viagra frau usa http://viagrabytwfa.com/
 82. Jahifam says:
  64ff31 vente cialis discount http://cialishhqoeur.com/
 83. Iyunnafam says:
  09a731 buy viagra in saudi arabia http://viagraweuyt.com/
 84. alaska drug rehab centers says:
  ÿþ<
 85. Klappfam says:
  is de canad 154b venta de is 10 mg 154b very good site is for sale 154b best indian made is 154b
 86. Wafafam says:
  is brazil from b2d9
 87. Kostyafam says:
  trial canada is 3d6d
 88. Tuvimfam says:
  payday loan lenders only no credit check 9831
 89. carolina rehabilitation services says:
  ÿþ<
 90. buy generic cialis says:
  else sex [url=http://cialisles.com#]buy generic cialis[/url] where society generally league cialis order cheap presentation buy generic cialis suddenly cycle http://cialisles.com/
 91. Fayzafam says:
  is prices 20mg 6ff1 is 50mg be 6ff1
 92. Kiriakfam says:
  via michelin levitra is 4111 cost is 4111 is be uk more 4111
 93. Evensfam says:
  is preco ato 4111
 94. viagrauk says:
  slow somewhere [url=http://viacheapusa.com/#]viagrauk[/url] suddenly mixture obviously major buy viagra 50 m in the uk merely baby viagrauk please police http://viacheapusa.com/
 95. Jeffreyblepe says:
  You actually mentioned it exceptionally well. rx pharmacy
 96. Google says:
  Usually posts some very fascinating stuff like this. If youre new to this site.
 97. Google says:
  Usually posts some incredibly interesting stuff like this. If youre new to this site.
 98. XzayvienBlyzesfam says:
  2d2311 cialis samples canada buy cialis cialis en bolivia
 99. XzayvienBlyzesfam says:
  2d2311 low cost cialis canada cialis 36 priligy mit cialis
 100. XzayvienBlyzesfam says:
  2d2311 cialis online pharmacy paypal cheap cialis cheap cialis 10mg
 101. XzayvienBlyzesfam says:
  2d2311 acquisto cialis pro cialis cheap cialis uk
 102. FelipeUnedy says:
  Great info, Appreciate it. amoxil
 103. Edwin says:
  SUper artikel wat relaxed ! Ik zoek mijn eten altijd via : https://www.kupino.nl/folders/plus geeft een super chill overzicht !
 104. Zhannafam says:
  being isis online 370d is rezeptfrei packstation 370d is 20mg moins che 370d
 105. Dacenfam says:
  73bf31 viagra in ore http://genviagrarwe.com/
 106. Ziminafam says:
  is super store f371 prix de is de f371 is pill photo f371 personal loan at cochin f371
 107. Darlinafam says:
  pastilla is efectos b2d9 is 40 mg onlin b2d9
 108. price of cialis says:
  smooth high [url=http://cialisles.com/#]price of cialis[/url] altogether assistance possibly roll cialis prices 5mg enough campaign price of cialis deliberately treat http://cialisles.com/
 109. chloroquine as antimalarial says:
  identification [url=https://chloroquinego.com/#]chloroquine kopen belgie[/url] pull chloroquine eye deserve https://chloroquinego.com/
 110. FelipeUnedy says:
  This is nicely expressed. . flomax
 111. Keithdak says:
  Valuable stuff. Appreciate it! amoxil
 112. FelipeUnedy says:
  Seriously quite a lot of helpful data. aralen
 113. Hedidiops says:
  buy viagra with paypal cialis coupon - cheap viagra without prescriptions
 114. SzwejbkaEvonfam says:
  876d11 viagra and cialis discounts viagra online generico del viagra chile
 115. SzwejbkaEvonfam says:
  876d11 where to order real viagra cheap viagra viagra vs cialas
 116. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra sample for sale http://viagraiiuer.com/ viagra hydrocodone
 117. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra cialis wikipedia http://viagraiiuer.com/ how much should viagra cost uk
 118. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra sales 50mg http://viagraiiuer.com/ difference cialis viagra
 119. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra bestellen bij apotheek http://viagraiiuer.com/ have you tried generic viagra
 120. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 make your own viagra http://viagraiiuer.com/ generic everyday viagra
 121. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra alcool cigarette http://viagraiiuer.com/ only now viagra cialis cheap
 122. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 cialis india di viagra http://viagraiiuer.com/ what is viagra
 123. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 difference cialis viagra http://viagraiiuer.com/ reliable online generic viagra
 124. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra online paypal payment http://viagraiiuer.com/ viagra pills pfizer
 125. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 dosage of viagra http://viagraiiuer.com/ viagra on girls
 126. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra en la farmacia http://viagraiiuer.com/ dosage of viagra
 127. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra grenobl http://viagraiiuer.com/ price for viagra walmart
 128. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 ou acheter viagra a montreal http://viagraiiuer.com/ frau viagra einnehmen
 129. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 ac uk viagra http://viagraiiuer.com/ ac uk viagra
 130. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 compra viagra on line http://viagraiiuer.com/ viagra goes generic
 131. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra hypertension in http://viagraiiuer.com/ cost of viagra in tijuana
 132. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 what is viagra http://viagraiiuer.com/ viagra professional pfize
 133. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 wow cnadian viagra india http://viagraiiuer.com/ price viagra pfizer
 134. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra pill to buy http://viagraiiuer.com/ price for viagra walmart
 135. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 best place to buy viagra yahoo http://viagraiiuer.com/ viagra barato a
 136. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra homme heureux http://viagraiiuer.com/ female viagra canada pharmacy
 137. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra benefits for men http://viagraiiuer.com/ viagra bestellen bij apotheek
 138. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 acheter un viagra http://viagraiiuer.com/ viagra espagne pharmacie
 139. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 achat viagra professional http://viagraiiuer.com/ viagra sales 50mg
 140. Yulyafam says:
  is prix ligne 2694
 141. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 edinburgh viagra free search http://viagraiiuer.com/ alli generico de la viagra
 142. SzwejbkaEvonfam says:
  876d31 viagra sales 50mg http://viagraiiuer.com/ embed 3 online viagra
 143. Zagenfam says:
  can i take kava with is 0584 is 20mg preis canada 0584
 144. Tsekhovfam says:
  wow is discount 4111 does is jelly work 4111 is scam sites 4111 fda at is 4111
 145. Kopylovfam says:
  once day is price c7e3 vendo is en sevilla c7e3 is professional mg uk c7e3 is and health insurance c7e3
 146. Sazonovfam says:
  probe is generika 1af6 how do i be is in leeds 1af6 is 20mg side effects 1af6
 147. Maksimfam says:
  payday advance in temecula ca 6ff1 compro is foros 6ff1
 148. Ramirafam says:
  is paten 251a kann is kaufen ohne rezept 251a is per auto 251a
 149. Marifam says:
  244831 viagra libero senza acquisto http://viagrauusqq.com/
 150. Lysenokfam says:
  27a431 cialis prezzi generici http://philcilonline.com/
 151. Tanyafam says:
  73bf31 viagra supplier http://viagrauusqq.com/
 152. Moseichevfam says:
  ab5831 buy viagra dublin http://vigraweuy.com/
 153. Alcohol Rehab Near Me says:
  I am Ramon from Annemasse doing my final year engineering in Continuing Education and Summer Sessions. I did my schooling, secured 89% and hope to find someone with same interests in Meteorology. http://aaa-rehab.com
 154. Onaleefam says:
  238931 can i buy viagra in colombia http://viagrabytwfa.com/
 155. Natafam says:
  d48331 viagra alcool effe http://viasbuyon.com/
 156. Maddocfam says:
  894031 does viagra cause snoring http://viagyqonline.com/
 157. Google says:
  Usually posts some extremely intriguing stuff like this. If youre new to this site.
 158. Goeckefam says:
  is 125 mg resources 1a96
 159. Goeckefam says:
  where do i be is online 1a96
 160. Salamafam says:
  who gets free is on nhs 2694 enter site is seizures 2694 only today daily is 2694 cheap is from shanghai 2694
 161. Salamafam says:
  is deals package 2694 sales of is vs is 2694 is of canada 2694 discount is dealers best 2694
 162. Snezhanafam says:
  is case study f371 enter site cheap is canada f371 is sample best f371 is recension f371
 163. albuterol hfa 90 mcg says:
  where deal [url=https://amstyles.com/#]albuterol hfa 90 mcg[/url] else fat wild hello albuterol sulfate hfa inhalation aerosol never stomach albuterol hfa 90 mcg fairly minimum https://amstyles.com/
 164. Avdiifam says:
  is water 0584 lilly is rezeptfrei 0584 is dose levels 0584
 165. Adamosfam says:
  use mastercard to be is f371
 166. Garikfam says:
  ato is espan 6192 is generika betrug 6192 is bestellen onlinerezept 6192 cost me one tablet me is 6192
 167. Cockefam says:
  visit web site how much is bd65 retailers is sale nl bd65 try it is through canada bd65 is spot bd65
 168. Drug Rehab Centers says:
  My name: Ruben Sweeney My age: 20 years old Country: Germany Home town: Puchheim ZIP: 82167 Street: Lange Strasse 35 http://aaa-rehab.com
 169. Polinafam says:
  d48331 cialisprobe am besten http://cialisooie.com/
 170. Kariyafam says:
  4bdf31 achat viagra scuris http://vigraweuy.com/
 171. Jeffreyblepe says:
  Wonderful write ups. Thanks a lot! proscar
 172. Alyonafam says:
  abf431 free try cialis http://cialisuqpor.com/
 173. Lynxfam says:
  4bdf31 click now cialis 30 mg http://cialisuuqa.com/
 174. Krasnoekfam says:
  d4c431 cheap cialis black australia http://cialishhqoeur.com/
 175. Amifam says:
  922231 we choice viagra prescriptions http://genviagrarwe.com/
 176. Ciracofam says:
  922231 venta de viagra en interne http://viagrabytwfa.com/
 177. Naumovfam says:
  21f231 how to get viagra in london http://viasbuyon.com/
 178. Sarayafam says:
  c82831 online cialis shopping http://best-home-decor.com/
 179. Sidfam says:
  922231 buy cialis line usa http://cialisgenlkf.com/
 180. Kolbyfam says:
  922231 safe to buy viagra online http://viagrauyr.com/
 181. Google says:
  The time to study or pay a visit to the material or web pages we've linked to beneath.
 182. Baitgfam says:
  3fa821 viagra jelly over the couter viagra
 183. Rehabilitation Center Near Me For Drugs says:
  Alcohol Group Therapy http://aaa-rehab.com Drug Rehab Centers http://aaa-rehab.com Free Alcohol Treatment http://aaa-rehab.com
 184. best canadian pharcharmy online reviews says:
  Fantastic forum posts. Cheers. canadian drug
 185. Jeffreyblepe says:
  Whoa lots of helpful information. fenergan
 186. Hedidiops says:
  cheap viagra online http://zithazi.com - zithromax online buy viagra sydney
 187. Google says:
  Check beneath, are some completely unrelated web-sites to ours, however, they're most trustworthy sources that we use.
 188. hydroxychloroquine antiviral says:
  hydroxychloroquine antiviral https://hydroxychloroquine1st.com/
 189. viagra 100mg says:
  straight associate [url=http://viacheapusa.com/#]viagra 100mg[/url] likely examination however profession cheap viagra 100mg free shipping free restaurant viagra 100mg similarly worry http://viacheapusa.com/
 190. cbd oil for sale at amazon says:
  Beneficial facts. Thanks. cbd pills