Geplaatst op

Deze 10 mensen maakten mijn 2018 beter

guille-pozzi-439410-unsplash

Naast alle tips en tools die ik in de vorige blog beschreef, waren er nog veel meer invloeden van buitenaf die voor mij een positief effect hadden op het afgelopen jaar. Alleen waren dit geen ‘dingen’, maar ménsen. Stuk voor stuk interessante zielen waarvan ik heel erg blij ben dat ik ze tegen ben gekomen, omdat ze mijn 2018 echt beter maakten.

Eigenlijk kwam ik teveel leuke mensen tegen om er een beknopte lijst van te kunnen maken, dus ik heb dit naslagwerk gereduceert tot deze (te kleine) verzameling. 10 mensen die mij vermaakt hebben, kennis hebben bijgebracht of een mooie mix daarvan. 10 mensen waarvan ik denk dat jij er in 2019 ook een hoop aan kunt hebben, dus gebruik deze kans vooral om wat inspiratie op te doen.

Noot van de redactie: de personen staan op willekeurige volgorde en de nummering van de namen staat volledig los van enige rangorde of voorkeur. Ik vind iedereen even tof .

Laat je in de reacties even weten of je al een paar mensen uit mijn lijst kende? Én wie er van jou ook echt aan dit rijtje toegevoegd mag worden?

1. Jan beuving (cabaretier)

Per toeval kwamen we bij Jan in de zaal terecht: mijn schoonouders hadden kaartjes over, waardoor mijn vriend en ik opeens een random avondje uit hadden. We togen naar de Utrechtse Stadsschouwburg en kwamen in een zaaltje terecht met de rest van het publiek, wat ongeveer exact de tegenovergestelde leeftijd had van wat wij waren. Over een dek van overwegend grijsgekleurde kapsels en kalende hoofden keken we naar de show.

Misschien was het omdat mijn verwachtingen niet al te hoog waren, misschien was het omdat hij gewoon vet goed en grappig is, maar Jan Beuving gaf een fantastische show weg. Zo goed zelfs, dat mijn vriend en ik hem en zijn nieuwe show (Rotatie) opzochten in de Kleine Komedie in Amsterdam en er zo achter kwamen dat het niet aan mijn bescheiden verwachtingen lag, maar dat hij gewoon fantastisch is. Mits je van Kees Toorn, Drs. P en ‘doordenkertjes’ houdt, tenminste.

Met zijn achtergrond in de wis-kun-de rekenen op grote getale(n) vernuftige grapjes, want zijn teksten raken de luchtige oppervlakte en zijn diep tegelijk. Beide avonden waren awesome en ik heb niet vaak in zo’n korte tijd zo veel gelachen.

Foto: Jaap Reedijk

2. Eva van Manen (artiest & producer)

Ontdekte ik via Romy Boomsma op Instagram (wie zelf ook écht een dikke volg tip is: ze is lekker gegrond, heel erg zichzelf en ik word altijd heel rustig van de dingen die ze deelt) en sindsdien heb ik Eva’s plaat (Politiek & Liefde) donkergrijs gedraaid. Haar beats, haar stem, haar teksten: het is zo bekend, kloppend en verfrissend tegelijk. Ga maar even luisteren!

Foto: Maartje Strijbis

3. Nils Frahm (artiest)

Kende ik al een beetje, maar dit jaar nam mijn vriend me mee naar zijn concert in Paradiso. En ieder woord waarmee ik dat zou willen omschrijven doet afbreuk aan die performance, want man wat een spektakel. Voor hem geldt hetzelfde als voor Jan (én voor de volgende man in dit rijtje): als je ooit de kans krijgt om hem live te zien, doe dat dan. Zijn volgende concert is in februari in AFAS, waar je mij sowieso (vooraan) zal vinden.

Foto: Lotte Schrander

4. Joep Beving (artiest)

ook een oude bekende, ook al meerdere keren live gezien, en ga ik in april weer zien. Maar deze grote, vriendelijke, muzikale reus blijft me maar in een soort meditatieve staat brengen. En, klein extraatje wat je wellicht niet verwacht bij iemand met zulke delicate muziek: hij is tijdens zijn shows echt vet grappig. See you in april Joep!

Foto: Rahi Rezvani (1 van mijn favoriete fotografen!)

En dan ben ik bij het stuk der ‘stukken’, want er is nog een aantal dames dat me op dagelijkse basis een beetje kennis, rust en plezier brengt. Zij bevinden zich op het vlak dat zich een groot deel van de dag onder mijn duim bevindt: Insta! Er zijn sowieso nog veel meer mannen en vrouwen die ik heel erg graag volg, maar deze lievelingen sprongen er dit jaar voor mij echt bovenuit.

Instagram

5. Charlotte van Ommen

Mijn oude collegaatje uit Utrecht die haar rol in het onderwijs even achter zich liet om op avontuur te gaan in Australië en Azië. Toen we elkaar een paar jaar geleden leerden kennen in de koffiebar waar we samen voor barista speelden, hadden we nog geen conversaties van het ‘niveau’ dat we nu hebben. Maar het is alsof we elkaar door Instagram hervonden hebben en onze schrijf- en denkwijze heeft vaak heel veel raakvlakken.

6. Sophie Maria Pelle

Sophie heb ik ooit op een prachtig feestje leren kennen en ik prijs me onwijs gelukkig dat zij nog steeds in mijn leven is. Ze is het toonbeeld van ambitie, van ballen, van levenslust. Misschien komt haar gezicht je bekend voor, want ze was 1 van de ontwerpers in het programma GENAAID. Sophie maakt prachtige ontwerpen en staat nog maar aan het begin van een (if I may say so already) vlammende carrière en heeft mij het afgelopen jaar heel bewust gemaakt van alle gruwelijke ongein in de kledingindustrie. Neem even een kijkje bij deze schat, want ze is fantastisch en heeft een hart van goud dat hele grootse dingen gaat doen.

7. Noeska

Hoort in principe ook in mijn rijtje ‘oude bekenden’, maar ook met haar is mijn connectie door Instagram een niveautje hoger getild. Noeska is in de eerste plaats een prachtige ziel die overvloedig haar liefde en kennis deelt, maar dat doet ze ook als werk. Noeska coacht met de methode ‘The Work’ van Byron Katie en zet mij met iedere post van haar opnieuw aan het denken. Ik kan met al mijn vragen bij haar terecht, zij is mijn digitale rots in de branding.

8. Saraï Pannekoek

Een heel mooi mens met een krachtige missie: zo kan ik mijn lieve Saraï het beste omschrijven. Onze band is heel speciaal en ik zie haar vaker digitaal dan live, dus daarom verdient ze in dit rijtje ook een hele belangrijke plek. Saraï is in principe sportdiëtiste, maar is samen met haar man Paul dit jaar Sustainable Athlete gestart, om duurzaamheid op het gebied van sport de aandacht te kunnen geven die het verdient. Zelf ben ik nog lang niet zo duurzaam als ik zou willen zijn, maar dat betekent niet dat ik niet bij kan leren in de tussentijd. En mocht jij daar nou ook behoefte aan hebben, kijk dan eens mee bij Saraï en Sustainable Athelete; je leven zal er zeker niet minder rijk op worden.

9. Celine Charlotte van ’t Wout

Deze heerlijke vrouw leerde ik kennen toen ik een podcast van Thijs Lindhout luisterde en sindsdien ben ik ‘verkocht’. Want door haar leerde ik dat ik voor mezelf op mag komen, dat over geld praten niet vies is en dat ik trots mag zijn op iedere stap die ik maak. Hoe ik mijn kenmerken kan omarmen, om ze vervolgens te cultiveren en te delen.

Charlotte maakt zo ongeveer de meeste stories van alle mensen die ik vlog, maar de waarde van die content is dus niet omgekeerd evenredig aan de aantallen waarin ze produceert. Ze maakt levenslessen knetterpraktisch door zowel haar zakelijke als persoonlijke ontwikkelingen te delen en ik denk dat iedereen wel íets van haar kan leren. Ze is awesome. Kijk maar even.

10. Zeikschrift

En last but alles behalve least: Madeleijn van den Nieuwenhuizen, die in principe in het buitenland bivakkeert (maar nu heel even in Nederland) en (waarschijnlijk voor een groot gedeelte daardoor) een hele heldere blik werpt op (het racisme en gender normatieve denken in de) Nederlandse tijdschriften.

In principe aangewakkerd door de analoge verwondering vanuit haar ouderlijk huis in Oldenzaal, toen zij daar stapels tijdschriften beschouwde en keiharde, verontrustende conclusies trok. Die trend heeft ze gelukkig doorgezet op het web en ageert nu publiekelijk tegen het verknipte beeld van zo’n beetje alle misstanden in het medialandschap. Want we denken hier (ondanks dat gevoel van ‘tolerantie’ in vergelijking met andere landen) toch echt nog steeds heel zwartwit en hetero zijn is de norm.

Dat kan anders. Dat kan beter. En daarom ben ik heel erg blij dat Madeleijn mij daar bewust(er) van heeft gemaakt. Ik volg haar nu (if I recall correctly) een half jaartje en de dialogen die zij aangaat en vervolgens voortzet in haar comment-secties worden er alleen maar beter op. Educate yourself en kijk mee bij Zeikschrift, dat kan de maatschappij wat mij betreft alleen maar goed doen.

Dit waren ze: mijn 10 fijne (her)ontdekkingen in de vorm van een setje hele mooie mensen! Kende jij ze al en heb je eventueel zelf nog goede aanvullingen? Drop die dan hier onder in de reacties. Alvast een heel fijn 2019!