Mijn zoektocht bij Coca-Cola, deel 2
het vervolg + antwoorden op jullie vragen!

Posted on

Deze blog is tot stand gekomen door een samenwerking met Coca-Cola Nederland. De eerste blog vind je hier.


We leven in tijden van overvloed: er is altijd wat te krijgen. Om je honger te stillen, of je dorst. Saucijzenbroodjes ‘to go’, kroketten uit de muur en ongelimiteerde refills frisdrank bij je favoriete, geel-blauwe meubelgigant. Kortom, het maakt niet uit waar je bent of wanneer: de kans dat je iets te kort komt is gigantisch klein. Daarnaast beweegt ruim de helft van de Nederlanders niet voldoende.

 

photo via unsplash coca cola questions answers

Problemen en oplossingen

Dat maakt onze omgeving obesogeen. En voor velen is dat een probleem. Maar het hóéft niet zo te zijn. Onze omgeving zou namelijk net een tikje anders ingericht kunnen worden. Wat in mijn optiek een fijne, toekomstgerichte oplossing is. Zo zouden niet-essentiële levensmiddelen, die niet in de Schijf van Vijf staan, aan banden gelegd kunnen worden. Dingen met (te) veel suiker bijvoorbeeld, of vet. Dingen die je niet per sé nodig hebt.

Ook kunnen accijnzen op (levens)middelen die onze kwaliteit van leven niet verbeteren, worden verhoogd. Dat helpt bij het maken van slimmere of betere keuzes. Maar met dat soort aanpassingen zijn altijd grotere bedrijven en meer belanghebbenden gemoeid, en dat gaat ten koste van snelle verandering. De bescherming van de consument middels toekomstgerichte regelgeving is daardoor tot nu toe altijd een beetje mosterd na de maaltijd geweest en dat zal voorlopig ook zo blijven.

Zo komt er voorlopig nog geen belasting op suiker. En nou juist díé maatregel zou een duwtje in de rug kunnen zijn voor mensen die te veel suikerrijke producten consumeren – met alle gevolgen van dien. Een maatregel die in Mexico en recent ook in Groot-Brittannië al best wel een succes bleek, met betrekking tot het verlagen van de suikerinname en daarmee het risico op overgewicht.

photo via unsplash coca cola questions answers

Hoe ik je wil helpen

Die ondersteuning vanuit de overheid zal er op korte termijn dus niet zijn, en dat is precies waarom ik een handje wil helpen. Op het gebied van bewustwording bijvoorbeeld. Want wanneer je weet welke keuzes je kunt maken, wanneer je weet dat je prima voor light of zero kunt kiezen in plaats van suikerrijke frisdrank, ben je zélf die ondersteuning. En dan heb je geen taksen, regels of andere gekkigheid nodig. Dan ben jíj in staat om goed voor jezelf te zorgen. Want dat kan en dat mag en is veel minder moeilijk dan het lijkt. Het vergt alleen een beetje extra bewustwording.

Dus probeer ik je via deze weg, op mijn manier te helpen. Met het kleine beetje hulp dat ik kan bieden. Door je voor te lichten over suiker, maar vooral over zoetstoffen. Vanuit mijn optiek zijn suikerrijke frisdranken namelijk nogal bespottelijk, tenminste: om ze te consumeren in de hoeveelheid waarin een groot deel van de mensen dat nu nog doet. Ik snap dat sommigen het lekker(der) vinden, ik snap dat het misschien sentiment of een goed gevoel kan oproepen, maar in deze moderne tijd met betere oplossingen om voeding en dranken zoet te maken (zodat we ze nog steeds fijn vinden), is suiker voor het grootste gedeelte niet nodig. Zoetstoffen zijn wat mij betreft een goed alternatief.

 

photo via unsplash coca cola questions answers

Lof der zo(e)theid

En daarmee bedoel ik echt niet dat je moet zwemmen in liters aspartaam of dagelijks moet pootjebaden in acesulfaam-K: ik wil je alleen laten zien dat je op zijn tijd best een colaatje zero of light achterover kan gieten, in plaats van die rode rakker mét suiker er in. Daar krijg je niet gelijk allerlei gezwellen of nare ziektes van: dat angstbeeld is achterhaald. Zoetstoffen zijn een heel goed alternatief wanneer je wel van zoetigheid houdt, maar niet van suiker en de bijbehorende calorieën.

En dat is dus wat ik met deze samenwerking met Coca-Cola bespreekbaar wil maken. Dat is waarom ik jou de mogelijkheid wil geven om open vragen te stellen, om te ontdekken hoe zoetstoffen nou eigenlijk in elkaar steken.

Ik vond het dus vet leuk om al jullie vragen te lezen, die ik vervolgens weer mee nam naar Coca-Cola! Ik ging in gesprek met Kirsten van Zandwijk van Coca-Cola Nederland. Een aantal van jullie vragen en de antwoorden daarop, vind je hieronder!

 

photo via unsplash coca cola questions answers

Jullie vragen + de antwoorden

 1. Wat is precies het verschil tussen light en zero?

Kirsten: “Over het algemeen genomen zijn dat twee verschillende termen die hetzelfde duidelijk maken: je drankje is suikervrij. Mede omdat ‘light’ in de voedingsindustrie ook wel eens wordt gebruikt voor iets met ‘minder’ – bijvoorbeeld jam met minder suiker, chips met minder vet – bleek uit onderzoek dat driekwart van de Nederlandse consumenten nog dacht dat er suiker in lightfrisdrank zit. Daarom gebruiken wij steeds vaker de term ‘zero sugar’ – om duidelijk te maken dat er 0% suiker in zit.”

 1. Waarom maken en verkopen jullie eigenlijk überhaupt nog suikerhoudende frisdranken?

Kirsten: “Omdat veel consumenten daar op een verantwoorde manier van genieten, en daar is niets mis mee. Suiker is niet per definitie slecht. Tevéél suiker is slecht. We onderschrijven de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie dat toegevoegde suikers niet meer dan 10% van de dagelijkse energie-intake zouden moeten uitmaken. Daarom investeren we in de promotie en ontwikkeling van suikerhoudende dranken en vervangen we suiker door laagcalorische zoetstoffen daar waar dat kan zonder concessies te doen op smaak. Door heldere communicatie over wat er in een drankje zit, stimuleren wij mensen een bewuste keuze te maken, met de nadruk op suikervrij.”

Joy: “Vinden jullie het belangrijker dat er geen concessies worden gedaan op het gebied van smaak, dan op het gebied van de gezondheid van de consument? Gaat het voortbestaan van suikerrijke frisdranken voor de gezondheid van de maatschappij?”

Kirsten: “Laten we eerst terug gaan naar de basis: wij maken drankjes om van te genieten. Maar tegelijkertijd weten we dat teveel suiker niet goed is. Om consumenten de mogelijkheid te bieden ook op een meer verantwoorde manier van onze drankjes te kunnen genieten, bieden we al sinds 1984 de keuze voor suikervrije frisdranken. Inmiddels is dat niet meer weg te denken uit de maatschappij: overal waar je een suikerhoudende drank van Coca-Cola ziet, vind je ook een suikervrij alternatief. Zo kan iedereen de keuze maken die op dat moment bij hem of haar past. Daarnaast herformuleren we; daar waar we suiker kunnen reduceren zonder concessies te doen op smaak – doen we dat. Een voorbeeld daarvan is Sprite, sinds vorig jaar alleen nog maar verkrijgbaar als suikervrije frisdrank in Nederland. En bij Fanta haalden we dit jaar – in relatieve stilte – 30% suiker weg. Dit kostte 4 jaar aan testen, maar uiteindelijk vonden we het recept dat goed scoorde op smaak. Tot slot zetten we in op de promotie van de suikervrije varianten. Want wij willen ieder jaar minder kcal verkopen dat het jaar ervoor. Op die manier werken we toe naar ons doel: 50% van het verkoopvolume moet uit dranken met weinig of geen calorieën komen, tegen 2025.”

Joy: “Dan ben ik nog benieuwd naar het volgende, want hoe ver gaat die ‘heldere communicatie’? De consument zal namelijk nooit exact weten wat er allemaal in Coca-Cola zit, dus hoeveel houden jullie geheim?”

Kirsten: “De ingrediënten zijn bekend en vermeld op het etiket. Het ‘geheime recept’ zit ‘m in de exacte bereidingswijze van de siroop waar Coca-Cola van gemaakt wordt. Ter vergelijking: je kan de ingrediënten van je oma’s appeltaart kennen, maar zonder de bereidingsinstructies en specifieke tips en tricks zal je een ander taartje bakken. De bereidingswijze van onze siroop is geheim; de ingrediënten niet.”

 

photo via unsplash coca cola questions answers

 

 1. Er wordt ook wel gezegd dat zoetstoffen in Coca-Cola light kankerverwekkend zijn. Wat vinden jullie daarvan?

Kirsten: “Zoetstoffen, zoals aspartaam, behoren tot de meest onderzochte ingrediënten ter wereld. Ruim 200 internationale studies bevestigen dat het veilig is voor consumptie. In december 2013 bevestigde EFSA opnieuw dat de consumptie van aspartaam veilig is voor iedereen, inclusief kinderen en zwangere vrouwen. Elke zoetstof wordt regelmatig onderworpen aan herhaalonderzoek om deze ‘goedgekeurd’ status te behouden.

Wereldwijd kom je aspartaam in meer dan 6.000 producten tegen: van kauwgum en snoepjes tot yoghurt en frisdranken. Ook het Wereld Kanker Onderzoekfonds (KWOF), gevestigd in Nederland, stelt dat er op basis van wetenschappelijk onderzoek geen reden is om aan te nemen dat aspartaam het risico op kanker verhoogt.”

 

 1. Hoe zien jullie je bijdrage in het obesitasprobleem, hoe helpen jullie dit probleem op te lossen?

Kirsten: “Overgewicht is een complex vraagstuk en we beschouwen het als onze plicht om – samen met andere bedrijven, overheden en partners – mee te denken over een oplossing. Daarom bieden wij keuze in ons assortiment en in verpakkingsgrootte. Van vrijwel alle frisdranken met suiker die we verkopen, is een calorievrij of een caloriearm alternatief verkrijgbaar. Ook geven we duidelijke informatie over de samenstelling van onze producten, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Hiernaast investeren we in de marketing van calorievrije en caloriearme producten, 75% van ons marketingbudget gaat nu naar deze categorieën. Wij maken nooit rechtstreeks reclame gericht op kinderen jonger dan 13 jaar. Daarmee leven we de richtlijnen na van UNESDA, de Europese brancheorganisatie voor frisdranken. Coca-Cola hanteert naast de industrie-brede, ook eigen aanvullende gedragscodes om geen reclame te maken richting kinderen voor haar producten.

Ook ondersteunt Coca-Cola Nederland organisaties en programma’s zoals Olympic Moves en zijn we partner van JOGG Dongen (Jongeren op Gezond Gewicht).”

Joy: “Het stimuleren van zero en light producten is een goed gebaar, maar betekent niet direct dat suikerhoudende producten minder populair worden. Vinden jullie niet dat jullie een meer beschermende rol aan zouden moeten nemen t.o.v. de consument? Wat doen jullie effectief om de consument te behoeden voor een te hoge suikerinname? Meedenken is mooi, maar welke acties zijn er aan gekoppeld?”

Kirsten: “Klopt, geen woorden maar daden, dat spreekt ons als Rotterdams bedrijf aan. Je ziet dan ook aan de cijfers dat de suikervrije varianten ook daadwerkelijk het hardst groeien. We in op het promoten van de suikervrije varianten door middel van acties als:

 • 1,5 miljoen samples Coca-Cola zero sugar uitdelen bij supermarkten om mensen kennis te laten maken met de vernieuwde suikervrije Coca-Cola variant.
 • Een coupon meesealen met een 6-pack Coca-Cola regular – een verpakking die gekocht wordt door ‘grootgebruikers’ – voor gratis flessen Coca-Cola zero sugar. Zodat juist die gebruikersgroep eens iets anders probeert.
 • Bij al onze sampling acties – bijvoorbeeld straks weer bij de kersttruck – is alleen Coca-Cola zero sugar te krijgen. Want we willen juist iets nieuws laten proeven zodat mensen overtuigd worden door de goede smaak van suikervrij.
 • Het bieden van duidelijke informatie over wat er in een drankje zit. Voor op het label vind je o.a. informatie over het aantal kcal (per portie, dus niet per 100ml), en door de pilot met ENL (evolved nutritional labeling) straks ook met de kleuren van een stoplichtsysteem. We zien dit niet als heilige graal, maar wel als goede optie om consumenten nog duidelijkere informatie te geven in begeleiding tot hun keuze.”

 

Zo, dat waren er nogal wat! Stond jouw vraag ertussen? Ben je meer te weten gekomen, of heb je juist nog meer vraagtekens gekregen? Voel je je nu meer senang met een blikje fris mét zoetstoffen in je hand?

Ik hoor graag hoe ik jou kan helpen en meer antwoorden op jouw vragen (welke dat dan ook mogen zijn) kan geven, dus laat vooral een reactie achter  🙂

 

 

49 Comments

 1. Austkr says:
  Amoxicillin To Purchase Online propecia farmacodinamia Lasix No Prescription Overnight Propecia Similares Online Us Pharmacy
 2. Austkr says:
  Where To Buy Ed Pills Online Real Cialis cialis price Hungary Online Pharmacy Cialis 5 Mg Le Prix
 3. Austkr says:
  Rap Amoxicillin Is Not Thrillin viagra Amoxicillin 875mg Tablet Rx365store Mdm And Amoxicillin
 4. Franinfox says:
  Generic Levaquin No Physician Approval viagra Meilleur Site Pour Commander Cialis Amoxicillin Patient Insert
 5. Matfler says:
  Generic Cialis Discover Toncils Infection Amoxicillin cheap cialis online Cialis En Yahoo Clomid 50 Mg Acheter
 6. Stepvof says:
  Buy 10 Pack Of Clomid Pills France Ethylex Isotretinoin With Overnight Delivery viagra Combining Metronidazole And Amoxicillin Viagra Sans Probleme Vendo Kamagra Barcelona
 7. Stepvof says:
  Kwikmed Coupons Amoxicillin Dose Pedriatic cialis prices Cialis Hormona Alfacip Posologie Cialis Effet
 8. jordan 12 says:
  I am often to blogging and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I'm going to bookmark your website and keep checking for new information.
 9. air jordans says:
  Aw, this was a really nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover ?taking time and precise effort to make a very good article?however what can I say?I procrastinate alot and not at all seem to get something done.
 10. Stepvof says:
  Priligy Hilft Nicht Levitra Von Bayer online cialis Drug Like Viagra But No Prescription Acquistare Cialis Svizzera Cialis Prezzo Farmacia Italiana
 11. air jordan 11 says:
  Your house is valueble for me. Thanks!?
 12. air jordan shoes says:
  Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find somebody with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that is needed on the net, someone with somewhat originality. useful job for bringing one thing new to the internet!
 13. golden goose says:
  I simply needed to appreciate you yet again. I am not sure the things I would have taken care of in the absence of these information shared by you over such a subject. It seemed to be an absolute traumatic dilemma in my opinion, however , coming across the specialised strategy you solved the issue took me to weep for joy. I will be happier for the assistance as well as hope that you really know what a powerful job you have been putting in training many others via your webblog. I am certain you have never encountered any of us. golden goose [url=http://www.goldengooseoutlet.us]golden goose[/url]
 14. jordan 6 says:
  I'm writing to let you understand what a useful encounter my daughter gained visiting your web page. She figured out a lot of issues, not to mention what it is like to have an excellent giving mindset to make others without problems master specified tortuous subject areas. You really surpassed my desires. I appreciate you for distributing such useful, safe, edifying and as well as easy tips about your topic to Janet. jordan 6
 15. goyard handbags says:
  I want to express my thanks to you just for bailing me out of this instance. As a result of surfing throughout the online world and meeting recommendations which are not beneficial, I thought my entire life was done. Existing without the answers to the difficulties you have solved all through the site is a serious case, and ones which may have in a negative way damaged my entire career if I had not come across your blog post. Your personal talents and kindness in playing with the whole lot was helpful. I'm not sure what I would have done if I hadn't come across such a solution like this. I'm able to at this point look forward to my future. Thank you so much for this high quality and sensible help. I will not think twice to propose your web blog to any individual who needs and wants guidance on this situation. goyard handbags
 16. air max 97 says:
  I have to show thanks to you just for bailing me out of such a condition. Just after surfing around throughout the search engines and obtaining suggestions which are not helpful, I believed my life was gone. Existing without the presence of approaches to the difficulties you have fixed through your main posting is a crucial case, as well as those that would have in a negative way damaged my career if I hadn't noticed your website. Your personal expertise and kindness in controlling almost everything was crucial. I'm not sure what I would've done if I had not come upon such a stuff like this. I am able to at this time look forward to my future. Thank you so much for the reliable and amazing help. I will not hesitate to endorse the sites to any person who would need support on this topic. air max 97
 17. bape hoodie says:
  I simply wanted to thank you so much all over again. I'm not certain the things I would've worked on in the absence of the tactics documented by you relating to such a area of interest. It was actually a horrifying circumstance in my opinion, but noticing a specialized avenue you managed that took me to jump over contentment. I am grateful for the guidance and in addition sincerely hope you recognize what a great job that you're getting into educating some other people all through your web site. I'm certain you have never come across all of us. bape hoodie
 18. air max says:
  I happen to be writing to make you know of the excellent encounter my daughter gained visiting your web page. She realized such a lot of things, including how it is like to have an amazing helping mood to make the mediocre ones easily fully understand chosen extremely tough subject areas. You truly surpassed her expected results. I appreciate you for offering those helpful, healthy, revealing and even cool tips on this topic to Ethel. air max
 19. kd 11 shoes says:
  I'm writing to make you know of the fantastic experience my wife's princess found going through your web site. She picked up lots of details, not to mention how it is like to possess an ideal coaching character to let folks easily fully understand various multifaceted topics. You actually exceeded her desires. Many thanks for distributing those good, healthy, revealing not to mention easy guidance on the topic to Kate. kd 11 shoes
 20. nike air max 97 says:
  I have to express my appreciation to the writer just for rescuing me from this particular condition. Right after checking through the world wide web and coming across solutions which were not pleasant, I believed my entire life was gone. Existing without the answers to the issues you've fixed all through this guideline is a serious case, and ones which may have in a wrong way affected my career if I had not encountered your site. Your good understanding and kindness in maneuvering all the details was crucial. I'm not sure what I would have done if I hadn't discovered such a step like this. I can also now relish my future. Thanks very much for the skilled and amazing help. I won't be reluctant to suggest your blog post to anybody who should get counselling about this area. nike air max 97
 21. nike shoes says:
  Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily spectacular chance to discover important secrets from here. It is often so nice and packed with a good time for me and my office acquaintances to visit the blog on the least thrice per week to study the new issues you have got. And definitely, I'm just usually pleased with all the cool principles you serve. Some 4 facts in this post are completely the most efficient we have all had. nike shoes
 22. nike air max 2018 says:
  I am also writing to make you know of the excellent discovery my friend's daughter obtained browsing your web site. She realized numerous pieces, which included what it is like to have an awesome teaching character to make a number of people smoothly fully understand several advanced issues. You actually did more than our own desires. Thanks for giving those invaluable, trusted, edifying and also unique tips on the topic to Evelyn. nike air max 2018
 23. michael jordan shoes says:
  Thanks for all your hard work on this web site. My daughter really loves getting into internet research and it's really easy to see why. Most people learn all concerning the dynamic means you give very important tips and hints through your web site and therefore invigorate participation from other individuals on that concern plus my princess is truly becoming educated a lot of things. Take advantage of the remaining portion of the year. You are conducting a fantastic job. michael jordan shoes
 24. yeezy boost 350 v2 says:
  I have to express my appreciation for your kind-heartedness for men and women who have the need for guidance on this one theme. Your very own dedication to getting the solution around had become especially significant and has empowered workers like me to arrive at their targets. Your new warm and helpful tips and hints implies much to me and far more to my office workers. Thanks a lot; from everyone of us. yeezy boost 350 v2
 25. timberland says:
  I in addition to my pals were actually reading the nice strategies located on your site and then before long developed a horrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for those strategies. These ladies are actually as a result very interested to read through them and have now seriously been taking advantage of them. Thank you for turning out to be really thoughtful as well as for having this kind of brilliant subject areas most people are really eager to be informed on. My honest regret for not saying thanks to earlier. timberland
 26. air max 270 says:
  Thanks so much for providing individuals with a very special chance to read critical reviews from this blog. It's usually very excellent and also jam-packed with amusement for me and my office colleagues to search the blog not less than 3 times in a week to read the latest things you will have. And lastly, I am at all times satisfied concerning the breathtaking principles served by you. Selected two ideas in this post are clearly the most efficient we have all ever had. air max 270
 27. supreme shirt says:
  I precisely needed to appreciate you once more. I am not sure the things I might have implemented without the techniques shared by you about such field. This was the alarming problem in my view, but finding out this professional mode you handled the issue made me to cry with happiness. I am just happy for your help and in addition pray you know what an amazing job you're getting into instructing the rest via your websites. I'm certain you haven't met all of us. supreme shirt
 28. nike shox for women says:
  I have to get across my love for your generosity giving support to those people that require guidance on the concern. Your very own dedication to passing the solution all over appears to be incredibly good and have usually encouraged individuals just like me to reach their endeavors. Your new important hints and tips signifies a lot a person like me and further more to my peers. With thanks; from each one of us. nike shox for women
 29. hermes birkin says:
  I needed to write you a little bit of observation to say thank you over again for those lovely ideas you've provided above. This is certainly generous with you to convey freely what a lot of folks would've made available for an electronic book to generate some money for themselves, notably given that you could possibly have done it if you considered necessary. Those tricks as well served as a great way to fully grasp most people have the same keenness like my very own to find out many more in respect of this condition. I am sure there are numerous more pleasant times in the future for individuals that scan through your blog. hermes birkin
 30. michael kors purses says:
  I precisely needed to thank you so much yet again. I do not know what I would've handled in the absence of those hints shared by you directly on such situation. Certainly was an absolute scary matter in my opinion, but considering this specialised avenue you dealt with it made me to leap with fulfillment. Now i am happier for the service and then wish you comprehend what a great job you're carrying out educating many people through the use of your webblog. More than likely you have never got to know all of us. michael kors purses
 31. converse outlet says:
  My wife and i were so contented when Michael managed to round up his analysis by way of the precious recommendations he acquired while using the web pages. It is now and again perplexing to simply always be offering tips and hints many others could have been trying to sell. And we do understand we need the blog owner to be grateful to for that. All of the illustrations you've made, the simple web site navigation, the relationships you can assist to create - it is many excellent, and it's aiding our son and the family know that that situation is amusing, and that's rather serious. Thanks for the whole thing! converse outlet
 32. canada goose says:
  My husband and i have been so more than happy Michael could finish off his reports through the precious recommendations he came across out of the web pages. It's not at all simplistic to simply find yourself giving away helpful hints which a number of people could have been making money from. We really take into account we now have the writer to appreciate for this. All the illustrations you've made, the easy web site menu, the friendships you assist to create - it is many great, and it is aiding our son and the family reason why the idea is exciting, which is certainly wonderfully pressing. Thanks for all! canada goose
 33. supreme hoodie says:
  I want to show my thanks to you just for bailing me out of such a circumstance. After searching throughout the world-wide-web and obtaining concepts which were not beneficial, I thought my life was over. Being alive minus the solutions to the difficulties you've sorted out all through the site is a crucial case, and those that could have negatively damaged my career if I had not encountered the blog. Your main capability and kindness in maneuvering all things was useful. I'm not sure what I would have done if I hadn't come upon such a subject like this. It's possible to at this moment look forward to my future. Thanks a lot very much for the reliable and sensible guide. I won't think twice to endorse your site to anyone who needs to have guide on this situation. supreme hoodie
 34. nike air force says:
  I am just commenting to let you be aware of of the terrific discovery my princess found going through the blog. She figured out a good number of issues, including what it's like to possess a great helping mood to make other people quite simply comprehend various complex matters. You really surpassed readers' expectations. Many thanks for supplying such interesting, trusted, revealing and even easy thoughts on that topic to Sandra. nike air force
 35. chrome hearts says:
  I wish to show appreciation to the writer for bailing me out of this type of problem. Because of browsing throughout the the net and getting things that were not pleasant, I assumed my entire life was well over. Existing without the solutions to the issues you've fixed by way of your entire write-up is a crucial case, as well as the kind that could have adversely affected my entire career if I hadn't encountered your web site. The mastery and kindness in taking care of all the details was helpful. I don't know what I would have done if I hadn't discovered such a point like this. It's possible to at this time look forward to my future. Thanks so much for this specialized and sensible help. I won't hesitate to propose your blog to any individual who wants and needs counselling on this situation. chrome hearts
 36. off white hoodie says:
  My husband and i ended up being absolutely delighted when Chris could complete his investigations through the entire precious recommendations he grabbed when using the web site. It is now and again perplexing to simply possibly be giving away tips and hints which usually some other people could have been making money from. Therefore we see we now have you to appreciate for this. These illustrations you've made, the simple site menu, the friendships your site make it easier to instill - it's got most amazing, and it's really aiding our son and us reckon that the matter is cool, and that's very indispensable. Many thanks for everything! off white hoodie
 37. yeezys says:
  Thanks for all your effort on this website. Gloria delights in participating in research and it's obvious why. My partner and i notice all relating to the lively form you produce good secrets by means of this web blog and invigorate participation from visitors on the area of interest then our favorite princess has been learning a lot of things. Have fun with the remaining portion of the year. Your carrying out a glorious job. yeezys
 38. westbrook shoes says:
  I have to show my affection for your kind-heartedness in support of men and women who have the need for guidance on this important area of interest. Your real commitment to passing the solution up and down came to be amazingly invaluable and has in every case enabled professionals much like me to reach their goals. This warm and friendly publication implies a great deal a person like me and somewhat more to my office workers. Warm regards; from each one of us. westbrook shoes
 39. off white shoes says:
  Thanks for each of your effort on this web site. Ellie really likes setting aside time for internet research and it's easy to understand why. A number of us learn all of the powerful mode you present powerful ideas via this website and as well strongly encourage participation from people on that content while our favorite simple princess is without a doubt discovering so much. Have fun with the remaining portion of the year. You're the one doing a fabulous job. off white shoes
 40. yeezy boost 350 v2 says:
  I simply wished to appreciate you yet again. I am not sure the things I might have undertaken in the absence of the actual aspects contributed by you about this theme. It was actually an absolute distressing situation in my view, nevertheless viewing the skilled avenue you dealt with it took me to cry for delight. Extremely thankful for this information and in addition hope you recognize what an amazing job you're providing teaching the others via your blog. Most probably you've never met all of us. yeezy boost 350 v2
 41. hermes birkin bag says:
  I intended to compose you a little bit of observation in order to give many thanks once again about the spectacular opinions you've provided in this case. It is so particularly open-handed of people like you to give freely precisely what most people would have offered for an ebook to end up making some cash for themselves, especially now that you could have done it in the event you desired. These thoughts additionally worked to provide a fantastic way to fully grasp that someone else have the identical interest similar to my personal own to find out whole lot more with reference to this matter. I think there are numerous more pleasurable instances up front for individuals that start reading your site. hermes birkin bag
 42. off white jordan 1 says:
  My wife and i got quite joyful Jordan managed to finish off his preliminary research via the ideas he grabbed out of your web site. It's not at all simplistic to just be giving away tips and tricks which often other folks have been selling. So we understand we need the writer to be grateful to because of that. The specific explanations you've made, the simple web site navigation, the friendships you can assist to engender - it is most overwhelming, and it's leading our son and the family reason why that topic is amusing, which is rather mandatory. Thank you for all! off white jordan 1
 43. retro jordans says:
  I not to mention my buddies were actually reading through the nice procedures from the blog while all of a sudden got a terrible feeling I had not expressed respect to the website owner for them. The ladies had been absolutely glad to read all of them and have certainly been tapping into them. I appreciate you for genuinely well kind as well as for pick out some incredible tips millions of individuals are really needing to be informed on. Our honest regret for not expressing appreciation to sooner. retro jordans
 44. christian louboutin says:
  I wish to convey my affection for your kindness supporting people who must have guidance on in this theme. Your very own dedication to passing the message all around was particularly helpful and has continuously empowered guys much like me to realize their ambitions. Your personal warm and helpful suggestions entails much to me and substantially more to my office colleagues. Many thanks; from all of us. christian louboutin
 45. golden goose sneakers says:
  I simply wanted to thank you so much once again. I'm not certain the things I would have achieved without the actual concepts shown by you concerning such industry. It was actually a real hard issue in my view, however , considering a new professional way you resolved it forced me to cry over happiness. Now i'm happier for the support and as well , believe you are aware of an amazing job you happen to be carrying out training some other people by way of your blog post. I am certain you've never got to know any of us. golden goose sneakers

Leave a comment

Your email address will not be published.