Roaccutane update na maand 3 en 4 + foto’s

Posted on
roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4

Het is nu meer dan 2 maanden geleden dat ik jullie een update gaf over mijn roaccutane / isotretinoïne situatie. Dat komt doordat ik deze keer voor het eerst 2 maanden achter elkaar ‘door’ mocht, zonder tussentijds bij mijn dermatoloog op de thee te gaan. (Heb je blog 1 en blog 2 nog niet gelezen? Doe dat dan eerst even) Ik moest even wennen aan het idee van 2 maanden achter elkaar doorbijten, maar durfde het ook aan. Mijn dermatoloog vertelde namelijk dat dít het punt in het proces is waar mensen normaal gesproken (positief) effect gaan zien van de kuur.

roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4

Vanaf maand 3 ga je

Uiteraard is de timing uiteindelijk voor iedereen verschillend, maar voor mij gold het gelukkig ook – daar vertel ik je zo meer over. Toch wil ik benadrukken dat ik continu effect heb gezien van de medicijnen. Veel mensen koppelen het beeld van een craquelé gelaat niet aan een medicijn dat zijn werk doet, maar dat is wat mij betreft een misvatting. Want voor mij zijn alle open plekken en troep die uit mijn poriën komt zetten júíst het bewijs dat de roaccutane aanslaat. De lozing van dat spul hóórt erbij. De roaccutane heeft tot nu toe dus continu zijn werk gedaan, alleen heeft de werking in ieder stadium een ander resultaat.


Voilà, ik hoop dat dat wat duidelijheid schept. Want ook de afgelopen 2 maanden (dus maand 3 en 4) heb ik flink effect gezien, wat er dus ook weer elke dag anders uit zag. Het verschil met de maanden hiervoor zit hem in de langere stretches: de rustigere periodes, waarin mijn huid er gezonder uit ziet, duren nu langer dan eerst. Evenals de onstuimigere tijden. Het lijkt dus alsof zowel de goede als de slechte situaties langer blijven plakken en dat geeft hoop!

roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4
roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4

Veranderingen

Dat is maar goed ook, want het blijft sterk spul. In de 3e maand kreeg ik namelijk mijn eerste bloedneuzen (omdat de binnenkant van mijn neus zo droog is dat de boel spontaan open scheurt), maar niet in extreme vorm gelukkig. Daarnaast blijft mijn haar maar afbreken en uitvallen, en dat vind ik best wel een dingetje. Ik focus me voor nu niet op doemscenario’s, dus ik houd gewoon dikke hoop dat het na de kuur weer gaat groeien en blijft zitten.

Gelukkig is de pijn die ik in de eerste 2 maanden in het gebied van mijn lever had, afgenomen (of het is een stukje gewenning, who knows). Mijn mentale gesteldheid lijkt nu ook stabieler te zijn. Dat betekent niet dat ik direct weer vederlicht en swingend door het leven ga, maar ik weet nu een beetje hoe ik met mijn grauwere dagen om kan gaan. Compassie blijft het sleutelwoord en gelukkig komt dat niet alleen vanuit mezelf, maar ook van de lieve mensen om me heen (shout out to the special ones, jullie weten wie jullie zijn).

roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4

Oopsie Daisy

Nog even over dat swingen: in maand 4 werd dat toch een klein probleempje. Gedurende de kuur ben ik namelijk constant actief gebleven in de gym, wat na aanpassing van tempo en intensiteit prima ging. Rustig wandelen en af en toe wat ijzer verplaatsen ging lekker en hield me (letterlijk) op de been.

Dus op eerste kerstdag trapte ik mijn onschuldige, jaarlijkse hardlooprondje af, met het idee “Joe, ik ga het gewoon proberen en ik zie wel hoe ver ik kom”. Mijn verwachtingen waren laag en daardoor ging het 13 kilometer lang heel veel beter dan verwacht. Tót ik opeens een snijdende pijn in mijn voet voelde die compleet nieuw voor me was, waardoor ik als een aangeschoten hert het laatste stuk naar huis ben gehinkt. Ik dacht dat ik gewoon een gekke beweging met mijn voet had gemaakt, maar uiteindelijk bleek dat het een peesplaatirritatie was. Linkervoet: game over.

roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4
roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4

Serieuze side note

Gelukkig is dat pootje – na meer dan 2 weken op hakken lopen, eindeloos met mijn voet over een golfbal rollen en de helende handen van Maarten – bijna weer bruikbaar, maar ik had dit grapje liever overgeslagen. Op Nederlandse sites en in de bijsluiter vind ik hier niet genoeg over, maar op o.a. Reddit en andere sites heb ik dit soort pechgevallen wel vaker voorbij zien komen. Ik zeg niet dat jij hier ook hinder van zal ondervinden, maar mocht je net als ik toch wat last hebben van ‘beurse’ plekken in je lijf (pijnlijke ellebogen, stramme knieën, vermoeide polsen of pijnlijke hielen bij het opstaan), houd er dan rekening mee dat dit kan gebeuren.

roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4
roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4

Uiteindelijk is het natuurlijk een heel logisch gevolg van het ‘uitdrogen’ van je lijf – waar roaccutane voor bedoeld is. Helemaal niet gek dat er dan hier en daar een ontsteking ontstaat, maar wel fijn om rekening mee te kunnen houden. Het kan dus een goed idee zijn om bepaalde soorten training te vermijden: oefeningen met te veel schokken zoals hardlopen, springen, snelle bewegingen maken, enzovoorts. Wanneer je er eenmaal last van hebt ben je te laat, dus zie dit als een hele serieuze waarschuwing (tenzij je echt heel erg graag een legitiem excuus wilt om je als omgekukelde tuinkabouter te gedragen en geen ambities hebt om zelf je boodschappen te doen, te koken, of überhaupt soepel de deur uit te komen).


Beetje verkeken op het vervolg

Kort gezegd weer 2 gekke maanden dus. Toch toog ik enigszins hoopvol richting ‘derm’, want ik vond het echt wel mooi geweest zo. Tegen vrienden en familie verkondigde ik al dat ik naar verwachting nog 1 maandje zou moeten hierna, en dat het ‘daarna vast wel klaar zou zijn’, maar hier kwam mijn gebrek aan medische expertise toch weer even om de hoek kijken.
Want ik moet nu, aan het begin van maand 5 (bloeduitslagen waren bij de controle weer keurig though, dus YAIY daarvoor!) naar verwachting nog 3 maanden door. De komende 2 maanden (dus maand 5 en 6) freewheelend, dan heb ik weer een controle en dan HOPELIJK nog 1 maand. Ik was dus 2 maanden te vroeg met mijn voorspelling, kan gebeuren.

roaccutane isotretinoine rosacea huid maand 3 en 4

Ask me anything

Dat was het voor nu, over 2 maanden kun je weer een roaccutane / isotretinoïne update verwachten. Heb je vragen of wil je in de tussentijd nog een ander artikel hier over lezen? Laat het me dan in de reacties weten!


Noot van de redactie: ik waardeer jullie lieve berichtjes met tips voor alternatieve behandelmethodes heel erg en ik begrijp dat ze vanuit een heel goed hart komen. Maar ik heb er al zó veel gehad, en ik heb er niet zoveel aan. Zoals ik voor het starten aangaf en gedurende de afgelopen maanden aan ben blijven geven: ik heb gekozen voor deze behandeling en ik maak hem helemaal af. Ik weet dat roaccutane bekend staat als troep. Maar ik heb hier voor gekozen, en ik ga tijdens deze kuur niets anders doen. Ik mág tijdens deze kuur niets anders doen. Dus nogmaals bedankt voor alle alternatieve therapieën die jullie aanbieden, alle middeltjes die jullie met me delen die voor jullie hebben gewerkt, maar ik wil en kan daar (nu) niks mee. Ik waardeer het, maar ik bedank je vriendelijk!

 • Share

110 Comments

 1. Maike says:
  Misschien een vreemde vraag, maar had jij altijd al last van een slechte huid of komt dit door de (nieuwe) allergie (lactose). Ik ben sinds een jaar gediagnostiseerd lactose-intoerant en ben sinds een half jaar overgestapt op een nieuwe anticonceptiepil (dat laatste ivm verhuizing van DE naar NL en het niet kunnen verkrijgen van „mijn“ pil in NL). Ongeveer anderhalf jaar heb ik nu enorme last van een slechte huid en lijkt te zijn toegenomen door de switch van pil. Ik stop volgende week (iom arts) met die pil. Het ziet er niet alleen slecht uit, maar is ook enorm pijnlijk.Nu mijn vraag. Ik vroeg me af of deze kuur wel zin heeft als jouw lichaam „gewoon zo in elkaar zit“. Dus als je lichaam die rotzooi aanmaakt, ben je dan niet weer terug bij af als je stopt met de kuur?
  1. Joy Bouwmeester says:
   Hi Maike, het antwoord daarop vind je in mijn andere roaccutane-blogs, daar leg ik het uitgebreider uit. Hopelijk kun je daar wat mee! Wat balen dat jij ook zo;n gedoe hebt met je huid, dat is nooit leuk. Wat betreft de kuur: roaccutane verandert de structuur van je talgklieren, en daarmee ook de aanmaak van de talgproductie. Het is dus niet alleen een pilletje dat iets stopt of blokkeert tijdens het gebruik ervan, maar verandert ook daadwerkelijk iets op fysiologisch niveau. Na het stoppen van deze kuur moet het dus zo zijn dat mijn talgklieren voldoende geslonken/gekrompen zijn en daarmee het 'probleem' verminderd of verholpen moet zijn :)
 2. Mirjam says:
  Jaaa verbetering zien is zo fijn! Ik volg je roaccutane updates al vanaf het begin, omdat ik het zelf ook slik vanwege mijn acne (nog 2 weken en dan zitten de 7 maanden erop! Yes!). Als ik jouw updates lees merk ik wel dat de bijwerkingen heel erg per persoon verschillen. Ik heb helemaal geen last gehad van een uitbraak bijvoorbeeld. Wel van een hele droge huid en lippen, en de eerste 2 maanden heeeel veel jeuk. Daarna heb ik er ook eczeem bij gekregen, maar ja, mijn acne is wel weg! En die eczeem verdwijnt als het goed is ook weer na het stoppen.Succes (of sterkte?) nog de komende maanden, het is het waard!
  1. Joy Bouwmeester says:
   Hi Mirjam, wat relaxed dat jij veel minder last hebt gehad van uitbraken! De effecten verschillen inderdaad van mens tot mens en ik denk dat het ook scheelt per geval: ik slik het bijvoorbeeld voor rosacea, maar bij bestrijding van acne zal het weer anders werken. Je eczeemklachten herken ik, mijn handen zijn daar helaas ook slachtoffer van geworden maar heb van mijn dermatoloog wel een goede zalf gekregen om de last wat te verminderen. Heb jij die toevallig ook? Anders kun je die - ookal is het maar voor de laatste twee weken - nog even aan je arts vragen. Heel veel succes nog even!:)
   1. Mirjam says:
    Ja dat scheelt wel echt, ik zag mijn huid binnen een paar dagen verbeteren. Inmiddels nog wel wat littekens en daar erger ik me weleens aan, maar ik ben veel vaker heel blij dat mijn acne weg is. Soms moet je weer even beseffen waar je vandaan komt :) Ik heb Elidel crème van mijn dermatoloog gehad voor de eczeem. En jij? In het begin merkte ik wel verschil maar het wil toch niet helemaal weg gaan en wordt soms weer erger. Hoewel ik dus niet heel veel last heb gehad van bijwerkingen ben ik toch ook wel blij dat ik er bijna vanaf ben! (en dan hopen dat het echt voor altijd weg blijft..)
 3. Marrit says:
  Bijzonder om te lezen en apart ook dat de bijwerkingen per persoon verschillen. De enige bijwerkingen die ik had (tijdens mijn 3 kuren van 9 maand hoge dosering die niet het gewenste resultaat op hebben geleverd) waren; iets vermoeider, soms wat lage rugpijn, droge lippen, kapotte mondhoeken en kapotte/bloed neus. Geen last van mijn humeur of wat dan ook.. Mijn huid is wel wat veranderd, dikke puisten heb ik niet meer maar het is nog steeds niet goed (volgens de dermatologen ben ik een extreem geval), tot ik besloot 2 keer per dag met differin te gaan smeren en ik heb een facewash van skincare die bij andere mensen gigantisch uitdroogt maar bij mij goed haar werk doet. Verder geen dagcreme of andere zalfjes. Zou een ‘oplossing’ kunnen zijn mocht het na de behandeling niet weg zijn. Ik wens je nog veel succes in je laatste maanden, kop ervoor en door!
 4. Anja says:
  Doorzetten meid! Ik heb zelf ook twee keer roaccutane kuur doorstaan, want zo mag je het wel noemen. Bij mij kwam het op een gegeven moment ook echt uit mn hoofd geknald, zeker een teken van “het werkt”. Het is ook echt nodig!Kort gezegd: ik heb sinds mijn 12de last gehad van acne, alles in de apotheek geprobeerd (uiteraard ook via de huisarts). Roaccutane werd op mijn 17-18de voorgeschreven. Ik wou dat de huisarts me eerder had verwezen, dit had me dan heel wat onzekere moment kunnen besparen op de middelbare school. Ik was zo ontzettend blij toen ik van die klote acne af was. Ik ben nu 26 en heb af en toe nog een pukkeltje, maar daar hoor je mij nooit over klagen :)ZET HEM OP!
 5. Dewi says:
  Hi Joy, door wat ik las van jou ben ik zelf ook aan de roaccutane begonnen. Ik heb zelf acne rosacea waar ik al heel lang last van heb. Ik slik nu 1 maand en 2 weken roaccutane. Ik heb een maand 10 mg geslikt en slik nu sinds een week 20 mg per dag. Ik heb een uitbraak gehad, en nog steeds merk ik dat ik weer onder zit rond het einde van mijn strip (de pil). Houdt dit ook een keer op? Ik zit er echt zo doorheen en het lijkt maar alsof het niet minder wordt...
 6. Austkr says:
  Levitra 10 Mutuelle Generale Order Now Online Hydrochlorothiazide Aldactazide In Usa Best Website No Prescription Pharmacies viagra Comparatif Viagra En Ligne Fragyl Pill For Sale Exilar 20 No Prescription
 7. RandQuady says:
  Impetigo Did Not Go Away Amoxicillin Kamagra 100mg Tours levitra 20mg best price Canadian Pharmacy Levitra Order Propecia Online Usa
 8. Diana says:
  Hoi Joy,Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat. Mijn dochter heeft ook het advies gehad om met deze kuur te starten, alleen zit ze wel in haar examenjaar. Omdat jij de kuur al hebt gehad, ben ik benieuwd of je er mee zou starten als je het examenjaar ingaat? Of zou je wachten tot na het behalen van een diploma.
 9. Mellie Hyndman says:
  wonderful points altogether, you simply received a new reader.https://disqus.com/by/sam_143/
 10. best liquid cialis says:
  Hello, tender thanks you for word! I repost in Facebook
 11. EverettLet says:
  Hello, thank you for facts! viagra 100mg http://viapwronline.com I repost in Facebook. viagra online
 12. generic viagra sales says:
  without attention online viagra rarely disk viagra generic carefully shoulder online viagra never sort [url=http://viagenupi.com/#]generic viagra sales[/url] hard director generic viagra 100mg always suspect http://viagenupi.com/
 13. viagra pills 100 mg says:
  tight president generic viagra sales seriously technology generic viagra sales yeah revenue generic viagra sales slowly soup [url=http://viagenupi.com/#]generic viagra 100mg[/url] simply capital online viagra totally meal http://viagenupi.com/
 14. TyroneTAito says:
  You actually explained it really well! hemp oil
 15. RichardLefly says:
  Whoa a good deal of awesome tips! hemp oil
 16. viagra generic says:
  again benefit viagra 100mg tomorrow housing above entertainment generic viagra proper face though author generic viagra sales literally past [url=http://viagenupi.com/#]viagra[/url] where salt generic viagra 100mg nearly ambition http://viagenupi.com/
 17. PeterItema says:
  Hello, row-boat thanks you http://cialisxtl.com allowing for regarding facts! cialis 30 day trial voucher viagra without a doctor prescription
 18. TyroneTAito says:
  Thanks a lot. Numerous knowledge. hemp oil
 19. Google says:
  We like to honor several other web web pages on the web, even if they arent linked to us, by linking to them. Below are some webpages really worth checking out.

Leave a comment

Your email address will not be published.